Mokranjcevi dani,Negotin

Peto festivalsko veče obeležio je plesni, muzičko-vizuelni spektakl etno plesačke trupe Una Saga Serbica čiji su članovi svojom maestralnom ekspresivnošću i kreativnošću uspeli da posetiocima dočaraju duh Balkana na jedan nov, energičan i uzbudljiv način.
Na velikoj sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“ publici Mokranjčevih dana su se premijerno predstavili mladi, profesionalni igrači i umetnici, koju su devedesetominutnim nastupom opravdali sva očekivanja publike, koja je nastup ispratila ovacijama i gromkim aplauzima.
Program večeri se sastojao od 16 pesama izvorne, narodne muzike koje su oslikale lepotu tradicionalnog stvaralaštva i kulture Balkana. Tako su se na programu našle pesme Hajde Jano, Jovano, Zajdi, Biljana platno beleše i druge. Povezujući korake, reči, note, boje i ljude, kao i emocije i doživljaj pesme, grupa je radila na tome da se promocijom kulturno-istorijskog nasleđa stvori jedan novi ugao gledalanja na savremenu kulturu ljudi i da na jedinstven način prikaže lepotu prošlih vremena i bogatost sadržajima.
Koreografija i celokupna scenografija deo su projekta „Igre i zvuci Balkana“ realizovanog kao fuzija modernog i tradicionalnog, odnosno doživljaja tradicionalnog kroz okvire modernog. Jedinstveno upotreba tehnologije 3D mapiranja doprinosi tome da se igra i vizuelni doživljaj povežu i dopune na sebi svojstven način.
Celokupni program prošao je u dinamičnom smenjivanju grupnih i solističkih tačaka. Autor i koreograf ovog spektakla je Svetozar Krstić, umetnik koji je u saradnji sa svojim timom igrača i drugih saradnika uspeo da stvori delo koje spaja tradiciju i ples, elemente domaćeg folklora sa elementima inostranih folklora i tradicija, a da pritom nimalo ne izgubi na autentičnosti Balkanskog duha.

Izvor: www.eastside.rs

Foto: Ana Nikolić